Domotica

Wil je meer comfort? Een energiezuinige woning? Dan is domotica iets voor jou. Een domotica-installatie kan al je technieken in huis via één systeem aansturen, waar en wanneer je maar wil. Door de mogelijkheid tot automatisering en het gebruik van slimme sensoren zorgt domotica voor meer comfort en minder energieverbruik.

Huisautomatisering

De bedoeling van domotica is heel eenvoudig, je leven zo aangenaam mogelijk maken. Door de oneindige mogelijkheden tot uitbreiding kan je alles instellen zoals jezelf wil. Wanneer in de zomer de zon hard genoeg schijnt, kan je bijvoorbeeld automatisch de rolluiken aansturen zodat het binnen minder hard opwarmt, je airco zal minder moeten werken wat een aangenamer gevoel geeft en meteen kosten bespaart.

Een ander veel gebruikte domotica oplossing is de alles-uit-knop. Boven op je slaapkamer per ongeluk het licht vergeten te doven voor je wil vertrekken? Met de alles-uit-knop kan je aan de buitendeur meteen overal alle lichten uit doen. Geen heen en weer geloop meer om te zorgen dat je alle lichten hebt uitgedaan.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan heb je zelfs geen schakelaars meer nodig! In gangen, trappen of kamers kan je ook bewegingssensoren gebruiken. Het licht gaat automatisch aan wanneer je voorbij de sensor wandelt en gaat automatisch weer uit als je weer weg bent. Eenvoudig en energiebesparend!

Is domotica iets voor jou?

Domotica installeren is iets complexer dan een klassieke installatie. Naast het plaatsen van bekabeling voor verlichting en het aansturen van bijvoorbeeld rolluiken moet je ook een apart elektriciteitscircuit aanleggen voor je sensoren en schakelaars. Om er voor te zorgen dat het juiste licht aangaat als je op een schakelaar duwt komt er ook nog wat programmeerwerk aan te pas. Ben je er nog niet uit wat je met sommige kamers van plan bent? Dan is domotica een zeer goede keuze, je kan eenvoudig schakelaars toevoegen of herprogrammeren zodat je later eenvoudig wijzigingen kan doen. Met een klassiek elektriciteitssysteem is dit moeilijker.

Elek JK volgt regelmatig opleidingen en beheerst de kennis om te werken met verschillende domoticasystemen. Zo kunnen we jou helpen bij het selecteren, installeren of uitbreiden van jouw domoticasysteem.

Sinds kort is het ook mogelijk een traditionele installatie om te toveren tot een domoticasysteem ZONDER KAP EN -SLIJPWERKEN!